31 december 2009

Ne praznujem

Zadnjega decembra se cel svet predčasno zapre in ne moreš ga izbezecati na plano niti s tisto zlato palčko od mikada, ko ti nad glavo zabrbota napis: 31. 12. zaprto in se ti vrata ne odpro, četudi trkaš: Bog je na dopustu. Z Collegiumom je odpotoval v Bratislavo silvestrovat.

* (prva zvezda)

Včasih me ima, da bi si iz glave izbrisala koledar, pometala vse tiktakajoče naprave, po katerih se ravnajo sončni zahodi in vzhodi in kroženje zemlje, naravnost v smeti in čas bi še naprej tekel svoj neskončni maraton, a ga ne bi nihče več upošteval: pokazali bi mu fige.

* (druga zvezda)

Če je nepraznovanje velike noči, božiča ali dneva brisače popolnoma legitimno, zakaj bi potlej bilo kaj tako čudnega, če za novo leto preprosto rečeš: »Ne praznujem.« Konec sveta ne bo, konec leta pa tako ali tako pride: lahko ga gremo skupaj lovit, ampak meni se včasih rata tako ljubko zabubiti v svoj omot in se vsidrati na toplo v fotelj s spodvitimi nogami, da mi je veliko preveč udobno, da bi se potrudila in se premaknila za tisti centimeter, ki me ločuje od telefona z vsemi tistimi voščili, ki zabašejo pretočnost, čez nekaj dni pa jih sploh več ni:
izparijo.

* (tretja zvezda)

Odpovedala sem se penečim se muškatom, ritoznojčanom in refoškom zaradi volana in se izgubila med ivje, ko mi je soseda, katere sinovi in vnuki tako zelo radi mečejo rakete in petarde, da imamo vsako leto cel ognjemet, voščila vesele praznike in pridala: »Zdravja, ja, zdravja, če bo to, bomo tudi tiste evre že nekako zapravili.«

* (zvezdica Zaspanka)

Zvezdice so pa le zaradi duha časa, takorekoč novoletnega Zeitgeista, ker so povsod: na prtih, svečke v obliki zvezd, božične zvezde, zvezda repatica, piškoti v obliki zvezd, kruhki v obliki zvezd in seveda na čestitkah. Ponavadi so zlate ali srebrne. One na nebu pa bi se pred vsem letečim v nebo najraje skrile, a kaj, ko bi jih Boter Meseček potlej neusmiljeno poslal na Zemljo, kar je še veliko hujše. Rajši pretrpijo november, december in še velik del januarja, potlej pa spet lahko svobodno zadihajo kot edina zvezdasta oblika daleč na okoli.

***;)

Ni komentarjev: