10 junij 2007

Misel je metafora jezika (ali obratno)

Še pred začetkom zašla S poti kot vedno storim. Pogojna resničnost za pretekli čas, brez obžalovanja: kaj pa lahko spremenim? Raje strmim v ta svet, ko dež prehitim in ljudi lovim, brez da bi koga hotela kamorkoli pofočkat. Vzporedno se trudim narisat črto, ki bi bila vsaj približno vzporedna - in nikakor ne ravna, temveč po ovinkih, meandrih speljana in z rododendronom in olenadrom v kotičkih oči.

Kolektivna individualnost sploh ni tako pleonastična, kot se zdi na prvi pogled: vsi bi bili radi individualisti.

Objektivne resničnosti ni. Tukaj sem v prozi.

Ogledala lažejo, četudi so razbita, in duše kradejo s svojo ostrino, ki se skriva v njih, četudi so okrogla. Ne razbijajte jih, pustite jih pri miru, hodite mimo brez strahospoštovanja, brez pokleka pred maliki, ker najbolj se morate bati tistih, ki se bojijo vas. Strahopetci, ki si ne upajo priznati niti svojega strahu, ko se razbijejo jih nikoli več ne zlepiš, pa če salotejpaš in salotejpaš v neskončnost. Ja, v točno to serafično neskončnost!

Steklo te podvoji, te odseva, ego napihne, da se vidiš v njem, v celoti, po delih, pa tako ali tako: vse stvari so iz stekla.

Pravi, naš Jože, da so ločilni števniki posebno prikladni za izogibanje tem splošnim izrazom kot so stvari in ljudje, ampak ko pa je v teh dveh besedah ves svet zajet, celo v sami stvari, reči, če smo malce reistični. Cel svet, a veste koliko je to - to je celo vesolje!!! Dvoje, troje, štiroje s skiroji in cikli s tricikli in ciklostili - vsi bi morali poznati Janija Kovačiča in Gertrude Stein.

Ampak ne. (seveda ne, zakaj le, kajneda, zakaj tako posplošeno, abstraktno, tako megalomansko megalitsko monolitsko monumentalno? zakaj zakaj zakaj)

Razlika med znanostjo in filozofijo je v odnosu do resnice: znanstevno lahko razpravljamo šele, ko nekaj sprejmemo za resnico, o kateri se ne sme dvomiti, filozofsko pa lahko začnemo razpravljati točno takrat, ko vse resnice postavimo pod vprašaj.

Resnice ni, le interpretacije so.
Friedrich Wilhelm Nietzsche.

(ubistvusmhotlapovedatsamtodabišlanekampihatmilnemehurčke;)

Ni komentarjev: